Ο αθλητισμός έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι προσφέρει σημαντικά οφέλη στην σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία του παιδιού.
Η ενασχόληση με ένα άθλημα δεν εξασφαλίζει μόνο καλύτερη σωματική υγεία στο παιδί. Ο αθλητισμός βοηθά το παιδί να ωριμάσει, να καλλιεργήσει μέσα του τις αρετές της συνεργασίας και της πειθαρχίας, να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να υιοθετήσει θετικές συμπεριφορές.
Ο αθλητισμός δεν έχει μόνο νίκες αλλά και ήττες. Μη ξεχνάμε την διδακτική αξία της ήττας και του λάθους. Μέσα απ’ αυτά τα παιδιά προβληματίζονται και ψάχνουν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους δράσης, επεξεργάζονται, διαχειρίζονται την απογοήτευση – την αντέχουν και ωριμάζουν.
Στη σημερινή εποχή, τα παιδιά μεγαλώνουν πιο περιορισμένα όπου οι οθόνες έχουν αντικαταστήσει ως επί το πλείστον το «ζωντανό» παιχνίδι. Οι τοπικές ακαδημίες έχουν αντικαταστήσει το παιχνίδι της γειτονιάς, που πλημμύριζε τότε τα στενά και τις αλάνες με παιδικές φωνές.
Το κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρίσματα. Πρέπει να έχει την επιλογή να επιλέξει το άθλημα που του αρέσει και το ευχαριστεί. Ο χρόνος του πρέπει να μοιράζεται ισότιμα ανάμεσα στο σχολείο και στην αθλητική του δραστηριότητα. Από το Δημοτικό κιόλας, το παιδί μπορεί να αρχίσει να ασχολείται σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει το παιδί κάποιο άθλημα είναι η προσκόμιση όλων των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων ( καρδιάς, κυκλοφορικού, όρασης) που πιστοποιούν ότι το παιδί είναι καλά στην υγεία του και μπορεί να αθληθεί χωρίς αυτό να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στη ζωή του.
Πρέπει επίσης να δοθεί σημασία και στην καθαριότητα του χώρου που το παιδί θα αθληθεί, στην ποιότητα του χαρακτήρα του δασκάλου και στο αν κατέχει τις απαραίτητες ικανότητες για να ασχοληθεί με το σώμα και την ψυχή του παιδιού, και όχι μόνο στο πόσο κοντά είναι μία σχολή στο σπίτι μας ή αν οικονομικά συμφέρει περισσότερο.
Νους υγιής εν σώματι υγιή